Jeu de Boules - een culinaire Jeu de boules avond

20jan19:3023:00Jeu de Boules - een culinaire Jeu de boules avond

Evenement georganiseerd door

Locatie

Petanque Club Le Moulin

Koestraat 41w, 5688 AG Oirschot

Other Events

Tijd

(Zaterdag) 19:30 - 23:00(GMT+01:00)

Extra informatie

Om half acht werden we hartelijk ontvangen door gastheer Frans in Petanque club le Moulin.

Bij de naam Le Moulin heb je mogelijk een andere gedachte maar het is toch echt een Club voor Jeu de boules  waarbij je moet zorgen dat je ballen zo dicht mogelijk bij de rode komen, maar meer daarover straks.

We werden op neutrale  wijze hartelijk welkom geheten door organisator Leon die ons voorstelde aan gastheer  Frans,  Chef de Cuisine William en hijzelf als barman.

We waren met  14 stellen waarvan helaas door omstandigheden 7 stellen gescheiden waren van hun vrouwelijke partner, dus in het totaal met 20 leden en gastheer Frans.  Na een korte uitleg van Frans konden we op de 4 banen van start.

Het spel wordt gespeeld door 2 partijen van 2 of 3 personen met  6 witte + 6 zwarte ballen.

De banen zijn voorzien van grind en een meter of 10 lang en een 2,5 meter breed.

De winnaar van de voorgaande partij gooit een klein rood balletje (het but) minimaal 6 meter van de tapijttegel.

Hierna gooit die 1 bal die dan zo dicht mogelijk bij de rode moet komen.

Hierna gooit de tegenpartij een bal die dan dichter bij de rode moet komen zolang dit niet het geval is blijft men ballen gooien, totdat er 1 dichter bij komt of de 6 ballen allemaal zijn gegooid.

Als men dichter bij ligt, dit noemt men ook LIGT, moet de tegenpartij een bal gooien totdat hij, zij of neutraal  weer dichter  bij ligt en zo gaat het door totdat alle 12 ballen gegooid zijn.

De partij die dan 1 of meerdere ballen het dichts bij de rode heeft liggen heeft dan gewonnen met even zoveel punten.

Vaak is het gezichtsbedrog wie er het dichtste bij ligt maar dan bied een rolmaat of ouderwetse ijzeren passer uitkomst.

De punten kunnen worden bij geschoven op een telraam voorzien van rode ( voor de zwarte partij) en geelachtige stukjes elektriciteitsbuis  op het score bord.

Het lijkt allemaal heel ingewikkeld maar de meeste hadden na een aantal partijtjes het systeem wel door.

Dan ook een heel belangrijk gebeuren tijdens het hele spel, hapjes en drank.

De drank werd uitstekend verzorgd door organisator Leon met keuze uit vele bier en wijn soorten en uiteraard het nodig fris.

Het Culinaire gedeelte werd  verzorgd  door Chef de Cuisine William met een start van borrelnootjes en 2 soorten chips.

Na de eerste spelronde werden we getrakteerd op een rijkelijk gevulde schaal met toastjes vis, vlees, pittige kip etc.

Na de tweede spelronde kregen we een soort opgerolde doorgesneden flensjes met daartussen vlees op vis.

Na de derde spelronde kwamen er sierlijke bakjes met reepjes kip met saus en stokbrood, gevolgd door vlees balletjes ook weer in de saus en stokbrood.

Het lekkerste kwam als laatste, een bakje met vlees met een soort saté saus met knisperende kruimels en stokbrood, echt heel lekker.

Zo denk je naar een Jeu de Boule avond te gaan en wordt het zomaar ook nog een hoogstaande culinaire avond, klasse William, bedankt.

En zoals aan alles kwam hieraan ook weer een eind.

Leon, Wiliam en Frans heel hartelijk bedankt voor deze leuke gezellige avond.

Een tevreden lid. (naam bekend bij de redactie)