1000 km 1-daagse

18jul05:0023:001000 km 1-daagseFoto's

Evenement georganiseerd door

Tijd

18 juli 2009 05:00 - 23:00(GMT+02:00)

Extra informatie

Heen en terug over kleine weggetjes naar de bron van de Maas op de bijna langste dag van het jaar.


1000 km tocht naar en van de Maasbron

Ja, het lijken er teveel om in 1 dag te rijden. Mijn ‘normale’ dagafstanden zijn minder dan een kwart daarvan. Toch heb ik een dergelijke afstand al een aantal malen eerder, zonder een gevoel van oververmoeidheid, in 1 dag via hoofdzakelijk kleinere wegen afgelegd.
Het is goed te doen als je maar (heel) vroeg vertrekt, vaak een korte pauze inlast en het gevoel houdt geen haast te hebben; zoiets als .. komen we er vanavond niet dan vannacht wel.
Het blijft natuurlijk een erg lange zit, maar zo af en toe kan dat geen kwaad. Ik kijk met plezier terug naar de vorige keren, anders zou ik het niet nogmaals gaan doen.
En eerlijk gezegd: het tegenwoordige van drempel naar obstakel rijden in Nederland gaat mij eerder tegenstaan dan het verslinden van kilometers op mooie en rustige landwegen waar een een redelijk tempo aangehouden kan worden.
Het is belangrijk om in een goede conditie aan deze rit te beginnen. Een aantal dagen tevoren een flinke avondwandeling maken en daarna op tijd naar bed is raadzaam. Een goede voorbereiding geldt ook voor de motorfiets, zorg voor een juiste bandenspanning en controleer het oliepeil en slijtage-gevoelige onderdelen. Denk ook aan de kleding, al is het warm overdag, na zonsondergang kan het koud worden.

We vertrekken stipt om 05:00 uur (zonder het ‘brabants kwartiertje’) vanaf de markt in Valkenswaard en naar verwachting zijn we daar kort na middernacht weer terug. Het is zaak om met een echt volle tank te vertrekken. Het Shell station aan de Tienendreef tussen Valkenswaard en Dommelen heeft betaalautomaten en is dus 24 uur ‘ge-opend’. Dit geldt ook voor het (nieuwe) Shell station aan de O.L.Vrouwedijk tussen het M.M.C en Waalre.
We willen onderweg niet vaker tanken dan nodig is; daarentegen moeten we rekening houden met een toenemende schaarste aan tankstations langs de kleinere wegen in Frankrijk. Neem voldoende contanten mee voor het geval je bankpasjes niet geaccepteerd worden. Onderweg een geldautomaat moeten (be)zoeken is niet echt handig tijdens deze rit.

De eerste pauze zal rond 07:00 uur zijn. De meeste horeca bedrijven zijn dan nog gesloten en het kan daarom handig zijn wat drank (zeker voldoende drinkwater) en etenswaren mee te nemen. Ook tijdens de overige korte pauzes is het prettig als er wat proviand aan boord is. Overigens maken we 2 maal een langere stop om iets warms te eten. Ergens in de middag in Frankrijk en ’s avonds na het binnenkomen van Belgie, vermoedelijk in Florenville.
De heenroute gaat via Hasselt en St.Truiden richting Namen, nabij Dinant de franse grens over naar Givet. Vervolgens richting Verdun en Commercy naar de beide Maasbronnen die zuidelijk en noordelijk van het dorpje Pouilly-en-Bassigny (loc: N47.98099 E5.62938) liggen.
De terugweg loopt ongeveer evenwijdig aan de heenroute maar ligt iets oostelijker. Daarbij komen we kort langs de geboorteplaats van Jeanne d’Arc (Domrémy la Pucelle). Wie er heen wil moet dat even laten weten voordat we aan de terugweg beginnen, anders rij ik er op enkele kilometers voorbij.

Voorbehoud: Als de weersvooruitzichten slecht zijn (b.v. te regenachtig) gaat deze rit niet door, de afstand is daarvoor simpelweg te groot en we zouden er weinig plezier aan beleven! Kijk daarom ’s avonds tevoren (rond 20:00 uur) op de website voor een eventueel annuleringsbericht. Bel me a.u.b niet na 20:00 uur want dan hoop ik te slapen. Bij onverhoopt niet doorgaan zouden we het de volgende Zaterdag (25e) nogmaals kunnen proberen.
Tony

Geef een reactie